Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: October 31st, 2005

Content:

1.  Gentoo nieuws

Nieuwe Koreaanse versie voor het Gentoo Wekelijkse Nieuws

Jin Kyu Park is de initiator van een nieuw project: het toevoegen van een Koreaanse versie aan de lijst van GWN vertalingen. Hij heeft stilletjes al een aantal weken gewerkt aan de stapel Engelse GWN's, en voorbeelden van zijn vertalingswerk kunnen gevonden worden op de nieuw aangemaakte overzichtspagina. Hij is nu op zoek naar medevertalers om te helpen de Koreaanse GWN te laten voortbestaan. Als je Koreaans goed genoeg is voor de taak, neem dan direct met hem contact op.

Note: De meeste andere talen, zelfs degenen die een regelmatig update schema hebben, zijn ook altijd op zoek naar extra hulp. Als je zou willen meehelpen, voor welke taal dan ook, stuur dan een bericht naar gwn-feedback@gentoo.org, alsjeblieft.

Subforums geïntroduceerd op Gentoo Forums

Vanaf dit weekend verbetert het gebruiksgemak van de nog alsmaar groeiende Gentoo Forums nog meer door de introductie van subforums. Na voldoende testen op een test server (zie ons eerdere verslag), zijn de Duitse en Italiaanse forums de eersten om gebruik te maken van dit lang aangevraagde onderdeel. Met het aanhouden van de algemene forumstructuur, scheiden ze nu beiden de aanvragen voor ondersteuning van de gezellige praatjes.

Naast het maken van meer subforums, zijn er ook plannen om de layout aan te passen en de presentatie van discussies van verschillende subforums te verbeteren. Het Forums team wil graag iedereen bedanken, die mee heeft geholpen bij het testen van de subforums.

2.  Toekomstzone

Snelheid van de cache verhogen - Portage op weg naar 3.0

Wat is de cache, waarom heb ik het nodig, en wat is dat metadata overbrengen voor iets?

De cache is opgeslagen metadata van ebuilds; zonder de cache zou de toegangstijd voor elke ebuild opzoeken ongeveer 400x trager zijn. De metadata overdracht is zoals het klinkt; de lokale cache van het systeem wordt bijgewerkt met voorgegenereerde cache regels, die via rsync gedistribueerd worden, zodat de machine van de gebruiker deze delen van de cache niet zelf opnieuw hoeft te genereren.

Waarom is het traag?

De manier waarop het cache subsysteem in grootte verandert is niet bepaald efficient; ebuilds gebruiken eclasses (die bijgehouden moeten worden), wat vreselijk snel groter wordt, en wat veel werk kost tijdens de overdracht van metadata.

Wat wordt er gedaan zodat het niet slecht is?

Een herschrijving van de cache, wat al in de non-stable versies in gebruik is, is teruggeplaatst in 2.0. Voorbeeldstatistieken van de verbetering zijn beschikbaar via een discussie. Grof geschatte runtime vermindering van een Pentium 233MHz is normaal gesproken 35%, met in het ergste geval zelfs met 65%.

Handig. Minpunten?

Alternatieve cache backends moeten herschreven worden om te kunnen werken met het nieuwe ontwerp. Hulpmiddelen die direct de disk cache benaderen (eix) zullen moeten worden geupdate. Dit wordt nog getest.

Wanneer zal het in Portage beschikbaar zijn?

2.0.54 is het doel, en als het niet stabiel genoeg is, .55 - in andere woorden, zodra we weten dat het geen bugs meer heeft.

Is er nu een patch beschikbaar?

Ja, http://dev.gentoo.org/~ferringb/2.0/3.0-cache-backport-experimental-7.patch is de betreffende patch.

Zoals gebruikelijk, wordt het nog niet ondersteund; bugs, reacties, etc, zijn welkom, maar als je het gebruikt, betekent dit dat je verantwoordelijkheid neemt van het patchen van je 'package manager' -- een essentieel onderdeel van een Gentoo systeem. Als het breekt, moet je zelf de stukken bij elkaar vegen.

Warning: Het toevoegen van de patch aan de Portage ebuild voor lokaal gebruik, vereist wat meer dan alleen maar een src_unpack toevoeging -- src-install heeft ook wat aanpassing nodig.

3.  Ontwikkelaar van de week

Roger Miliker (roger55)


Figure 3.1: Roger Milliker aka roger55

Fig. 1: roger55

De Oostenrijkse Gentoo ontwikkelaar Roger Miliker, beter bekend als roger55, is een vaste bezoeker van het #gentoo IRC kanaal (en enkele anderen) op Freenode, waar hij gebruikers helpt wanneer het maar kan. Hij deot ook werk voor Release Engineering -- "test release materiaal, CDs, stages, paketten en kijk welke updates in documentatie nodig zijn, zoeken naar gebruikers die problemen hebben met bepaalde hardware en ze zover proberen te krijgen nieuwe LiveCDs te proberen", zoals hij zegt.

In het echte leven studeert hij medicijnen aan de Graz Medische Universiteit, en werkt als fietskoerier (wat vooral een tijdelijke baan is tot hij iets beters vindt).

Tussen zijn vriendin Manuela en zijn hobbies (fietsen en snowboarden) door is het verrassend dat hij toch zoveel tijd vindt voor Gentoo, maar met een Thinkpad 570 (pentium2) laptop, een AthlonXP 1800+ (Desktop), een Epia M10000 (mythtv) en een schattige Thinkpad 701cs (486DX/2) met het vlinder-uitschuif-toetsenbord is het lastig om er niet mee te spelen. Roger's favoriete desktop is KDE met kmail wat als eerste elke ochtend wordt gestart, direct na de eerste espresso...

4.  Gehoord in de gemeenschap

gentoo-dev

afhankelijkheden afhandelen

D.M.D. Ljungmark heeft een vrij technische thread over afhankelijkheden gestart. "Als je pakket, libFoo, .h bestanden installeert die direct header bestanden nodig hebben van libBar, dan heb je een Runtime afhankelijkheid van libBar, niet alleen een afhankelijkheid tijdens het compileren" is een standpunt, "Het is geen echte runtime afhankelijkheid omdat het niet nodig is om programma's te draaien, alleen om ze te compileren." is het andere standpunt. Hoewel dit de meeste mensen niet beïnvloed kan het tot lelijke problemen leiden met binaire paketten en embedded systemen waar alles wat niet noodzakelijk is verwijderd wordt. De discussie gaf geen uitsluitsel over wat de juiste oplossing is voor dit probleem.

modulaire X - 7.0 RC1

In de geest van "een pakket hebben voordat het upstream vrijgegeven wordt", schreef Donnie Berkholz: "De eerste release kandidaat is ruwweg 12 uur geleden aangekondigd. En zoals de Gentoo die je kent als tot op de minuut, zo ver voorbij 'bleeding edge' dat het een plijster draagt voor het begint te bloeden, komt het complete pakket in Portage -- alle 296 paketten."

Ebuilds voor pakketten zonder homepage?

Harald van Dijk vraagt: "Wat is het juiste ding om te doen met een ebuilds HOMEPAGE variabele als er geen homepage is? Verschillende paketten hebben hier verschillende aanpakken voor; sommigen hebben geen HOMEPAGE regel, sommigen zetten HOMEPAGE als een lege string, mogelijk met commentaar erachter, en sommigen zetten HOMEPAGE als een string die duidelijk geen URL is zoals "geen" of "IK HEB GEEN THUIS :(""

5.  Gentoo internationaal

Duitsland: Programma voor Europese Gentoo ontwikkelaarsconferentie bijna compleet

Minder dan drie weken voor de Europese Gentoo ontwikkelaarsconferentie op het Kransberg kasteel op 18 november is het programma van de sprekers bijna compleet. Onderwerpen zijn o.a. interne aangelegenheden, zoals een voorgestelde infrastructuur mirror in Europa, maar ook een overzicht van activiteiten op alternatieve architecturen van Gentoo uitvoeringen, een workshop over wireless routers, presentaties van individuele projecten en meer. 20 deelnemers hebben tot nu toe al aangegeven dat ze zullen komen, wat langzaamaan de maximumcapaciteit van de accomodatie benadert. Als je wilt deelnemen aan dit weekend, schrijf je dan, alsjeblieft, zo snel mogelijk in.

België: Belgische Gentoo website wordt tweetalig

De website van de Belgische Gentoo gebruikers heeft de afgelopen weken wat veranderingen ondergaan, en meest belangrijk, een Franstalige interface is toegevoegd om samen te gaan met de Vlaamse versie van de site.

6.  Gentoo ontwikkelaar verschuivingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben recentelijk het Gentoo team verlaten:

  • Geen deze week

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars hebben zich recentelijk bij het Gentoo team aangesloten:

  • Geen deze week

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

  • Geen deze week

7.  Gentoo veiligheid

Zope: Bestandsinvoeging door RestructuredText

Zope is kwetsbaar voor bestandsinvoeging als RestructuredText functionaliteiten worden vrijgegeven aan onvertrouwde gebruikers.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

phpMyAdmin: lokale bestandsinvoeging en XSS kwetsbaarheden

phpMyAdmin bevat een lokale kwetsbaarheid voor bestandsinvoeging dat zou kunnen leiden tot het uitvoeren van willekeurige code, samen met verschillende cross-site scripting problemen.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

SELinux PAM: Lokaal wachtwoord raden aanval

Een kwetsbaarheid in de SELinux versie van PAM, geeft de lokale aanvaller de mogelijkheid om systeemwachtwoorden te forceren.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

TikiWiki: XSS kwetsbaarheid

TikiWiki is kwetsbaar voor cross-site scripting aanvallen.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Mantis: Meerdere kwetsbaarheden

Mantis wordt beïnvloed door meerdere kwetsbaarheden, varierend van informatie ontsluiting tot het willekeurig uitvoeren van scripts.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Ethereal: Meerdere kwetsbaarheden in protocol verdelers

Ethereal is kwetsbaar voor meerdere kwestbaarheden, wat mogelijk zou kunnen leiden tot het uitvoeren van willekeurige code of abnormale afsluiting.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

8.  Bugzilla

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs, berichten, suggesties en andere interactie met het ontwikkelteam te melden en te volgen. Tussen 23 oktober en 30 oktober 2005, leidde de activiteit op de site tot:

  • 665 nieuwe bugs tijdens deze periode
  • 383 gesloten bugs of opgeloste bugs tijdens deze periode
  • 28 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8750 huidige openstaande bugs zijn er 107 gemarkeerd als 'blocker', 183 als 'critical' en 555 als 'major'.

Ranglijst gesloten bugs

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Ranglijst nieuwe bugs

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

9.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

10.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

11.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated October 31, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 31 oktober 2005.

Ulrich Plate
Editor

Brian Harring
Auteur

Patrick Lauer
Auteur

Dennis Nienhüser
Auteur

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Lennard Klein
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.