Gentoo Logo

Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief: 14 november, 2005

Content:

1.  Gentoo nieuws

Overgegaan naar stage3 als de standaard installatiemethode

Afgelopen week veranderde het Gentoo Documentatie Project het Gentoo Handboek zo, dat de installatie van een stage3 nu standaard zal zijn. Eerder vroeg het Release Engineering team om deze verandering, omdat het aantal gebruikers steeg, die hun basissysteem door niet aan te raden veranderingen verpesten tijdens een stage1 of stage2 installatie, of door het niet compleet volgen van het handboek.

De geadviseerde methode is nu een stage3 installatie en optioneel het systeem daarna hercompileren. Dat zal ook een geoptimaliseerd systeem creeeren. Hoe je een stage1 of stage2 installatie moet doen is nog steeds beschreven in de FAQ.

Om meer hierover te lezen kan je de volledige discussie m.b.t. tot de verandering bekijken op de gentoo-doc mailinglist, de werkelijkse veranderingen bekijken in de viewcvs of bug #105809 lezen.

2.  Gebruikersverhalen

Interview met Douglas Robertson van Zymeta Corporation


Figure 2.1: The Zymeta Video Jukebox in actie

Fig. 1: Zymeta Video   Jukebox

Een paar korte woorden over jezelf. Wie ben je, en waar werk je?

Mijn naam is Douglas Robertson en ik ben Directeur Technologie bij Zymeta Entertainment.

Wat is jullie "product"?

Zymeta is een bedrijf dat entertainment systemen maakt. Wij hebben een "on demand touch screen media delivery platform" voor publieke trefpunten ontwikkeld, compleet met een back-end systeem om het platform te updaten en te beheren. En we kunnen het platform in zijn geheel beheren of veranderingen aanbrengen op een enkele locatie. Ons eerste erg succesvolle product is een muziek en video entertainment systeem genaamd de "Video Jukebox", wat normaal gesproken in cafe's en bars geinstalleerd wordt. De uitbaters zijn in staat om hun muziekkeuze in te voeren met een touchscreen, waarna de clips te zien zijn op de televisies in de bar. Adverteerders kunnen hun promoties nauwkeurig mikken op een specifieke locatie of groepen van locaties. Deze dienst is compleet geautoriseerd door de muziekindustrie. Het is flitsend, interactief en gebouwd bovenop Gentoo Linux.

Als iemand de jukebox in actie wil zien, onze bedrijfsvideo heeft een heleboel coole beelden.

Hoe past Gentoo hierin? Waarom besloot je het te gebruiken?

Voor zover het technologie betreft is Zymeta een Gentoo-gestuurd bedrijf. De leden van het ontwikkelteam draaien allemaal Gentoo op hun desktop, onze servers draaien allemaal op Gentoo en, als belangrijkste, onze jukeboxes draaien op Gentoo. Ik bracht Gentoo binnen in Zymeta en ik stelde verplicht dat het de te gebruiken distributie was; proberen om meerdere distributies te ondersteunen is te veel geklooi. Ik koos voor Gentoo vanwege zijn flexibiliteit; het is een broncode-gebaseerde distributie met een geweldig systeem voor pakketten en een grote gebruikersgroep.

We updaten de jukebox client software over het Internet, maar hebben het Operating Systeem nog niet hoeven te updaten op de jukeboxes. Geen updates voor het OS omdat Gentoo zo stabiel is dat er nog geen echte behoefte is om iets te veranderen. We hebben gekeken naar het opzetten van onze eigen portage tree, maar hebben besloten dat de beste manier om grote updates te doen het bouwen van een nieuwe tarball van het OS is en die te gebruiken om de jukeboxes te updaten. In de toekomst gaan we misschien kijken naar het doen van kleine updates van individuele pakketten via een portage tree. Op deze manier kunnen we de jukeboxes up-to-date houden in geval er beveilingslekken gevonden worden.

Dat gezegd hebbende, we hebben recent de software geupgraded zodat het nu foutloos werkt op de 2.6 kernel en ik ben de laatste twee dagen bezig geweest om een CD samen te stellen die de jukebox opstart, de harde schijf mount en dan de OS bestanden update. De Gentoo gemeenschap was erg behulpzaam met dit, en zoals ik al eerder opgemerkt heb, er is een ton aan documentatie, wat het erg simpel maakte voor mij om de Gentoo 2005.1 LiveCD aan te passen, zodat het nu een Zymeta product is en het de benodigde updates doet.

Wat heeft Gentoo vervangen?

Voor Gentoo draaide Zymeta Red Hat op de servers en Debian op de jukeboxes.

Enige ervaring met andere distributies? Hoe zijn ze te vergelijken?

Ik probeerde Gentoo voor de eerste keer in 2003 bij mijn vorige baan, omdat een collega besloot het te proberen en toen klaagde hoeveel werk het was om het te installeren en hoe het hem twee dagen duurde om het werkend te krijgen. Om zijn ongelijk te bewijzen probeerde ik het ook en ik had een werkende Gentoo, compleet met KDE, op mijn Dell laptop binnen een dag. Het was liefde op het eerste gezicht met Gentoo en ik ben nooit meer teruggegaan naar mijn oude Red Hat installatie.

Veel mensen hadden problemen met Red Hat's RPM systeem, maar ik was er gek op. Tenminste totdat ik de recentste pakketten nodig begon te hebben (zoals PostgreSQL en sommige netwerk programma's) en de RPM wilde niet werken omdat het gebouwd was op een andere versie van Red Hat. Of het vereiste een update van drie andere pakketten, die op hun beurt ook weer hun afhankelijkheden hadden. Gentoo's pakketten systeem is de echte stralende ster als het aan mij ligt, en hoewel updates langer duren omdat de pakketten gecompileerd moeten worden, is dat het zeker waard.

Wat zijn de grote voordelen? Waarin blinkt het uit?

Gentoo biedt flexibiliteit. Heb je geen IPv6 ondersteuning nodig in je pakketten? Je hoeft alleen je USE flags maar te veranderen. Geen ebuild van een pakket dat je nodig hebt? Maak gewoon je eigen ebuild en voeg het toe aan je Portage overlay. Hoe mooi is dat voor flexibiliteit?

Wat zie je als problematisch? Waar kunnen zaken verbeterd worden?

Mijn enige klacht is dat het soms een lange tijd duurt om pakketten stabiel te maken. Ik houd er wel van dat de maintainers er zeker van willen zijn dat pakketten compileren en goed werken voordat een pakket als stabiel gemarkeerd wordt, zeker omdat we Gentoo draaien op productie- en bedrijfssystemen, maar soms lijkt het allemaal net even te lang te duren. Maar daar komen we wel uit door het gebruik van Portage's flexibiliteit (d.w.z. USE flags en Portage overlays).

Er zijn vele projecten, zoals de installer, Gentoo/Alt (BSD,...). Wat vind je van de uitbreiding naar nieuwe gebieden? En wat vind je van andere architecturen?

Ik denk dat hoe meer mensen Gentoo gebruiken, hoe beter het is. Een van de redenen dat ik opgewonden ben over dit interview is dat ik mee wil helpen om bekend te maken dat Gentoo gebruikt kan worden in elke omgeving, of het nu een desktop is of een bedrijfsserver dat een missie-kritieke database draait. Stabiliteit is de sleutel in de meeste omgevingen, maar ik denk niet dat je noodzakelijkerwijs zes maanden oude pakketten moet gebruiken om die stabiliteit te krijgen.

Hoe kijk je tegen de gemeenschap aan? Wat is het algemene beeld van Gentoo in jouw bedrijf?

Ik houd van de Gentoo gemeenschap. Er is veel ondersteuning aanwezig en tonnen aan documentatie. En omdat het er op dit moment op lijkt dat de meerderheid van de Gentoo gebruikers een redelijk technische achtergrond heeft, is er een wezenlijk verschil merkbaar op de Gentoo forums in vergelijking met, laten we zeggen, de oude Red Hat forums.

Wat Zymeta betreft, iedereen in het bedrijf weet dat Zymeta's product gebouwd is bovenop Gentoo. En sinds onze omschakeling naar Gentoo is de stabiliteit van ons product verhoogd. Deels komt dat door Gentoo en deels vanwege een geupdate kernel. Maar het eindresultaat is dat het Zymeta team en onze klanten Gentoo associëren met stabiliteit.

Hoe kan men contact met je opnemen? En wat kunnen we in de dichtbijzijnde toekomst verwachten?

Als iemand met mij wil praten over het uitrollen van Gentoo in het bedrijf, dan kan men mij bereiken op dr@zymeta.com. Daarnaast, ik geloof dat Gentoo ontwikkelaar Corey Shields een Gentoo case-studie wil doen over Zymeta, dus daar kan men binnenkort naar uitkijken.

Oh, en er zit een Gentoo easter egg in de komende versie van de Zymeta Jukebox client, dus als iemand wil weten hoe daar gebruik van te maken, dan kan men mij daarvoor ook emailen.

Bedankt voor het interview!

3.  Gehoord in de gemeenschap

gentoo-dev

GLEP 43: GLEP file hosting

Ciaran McCreesh publiceerde een nieuwe GLEP deze week om toe te staan dat (toekomstige) GLEPs code kunnen bevatten in een subdirectory in plaats van ingevoegd of extern geplaatst. Dit moet zorgen voor beter leesbare GLEPs en eenvoudiger onderhoud.

Creatie en behandeling van virtual/tar

Diego 'Flameeyes' Pettenò vertelt ons over de creatie van virtual/tar wat op het moment kan worden verwerkt door GNU tar en bsdtar. Creatie van deze virtual zal zeer waarschijnlijk het Gentoo/Alt helpen op dit moment.

4.  Gentoo internationaal

Duitsland: LWE en DevCon in het Frankfurt/Main gebied

Deze week is het gebied rondom Frankfurt/Main de evenementen locatie voor Gentoo. Eerst is er de Linux World Conference & Expo in Hall 4 van Frankfurt's beurscomplex. Van dinsdag 15 november tot donderdag 17 november, kun je de Gentoo ontwikkelaars ontmoeten bij hun stand in het .org pavilioen (G06). Een klein hoogtepunt zal de lezing over Gentoo zijn op de woensdagavond.

Onmiddelijk na de drie dagen in het beurscomplex, nodigt Gentoo Weekly Newsletter Editor Ulrich Plate de European Gentoo developer meeting uit op zijn residentie het Kransberg Kasteel, 40km ten noorden van Frankfurt. Meer dan 20 ontwikkelaars en enkele gebruikers hebben gemeld dat zij aanwezig zullen zijn. Enkele lezingen en workshops, afgesloten met een leuk buffet en samenkomst zullen de dag vullen.

Als je interesse hebt om aanwezig te zijn bij de conferentie, gebruik dan alsjeblieft het online registratieformulier.

5.  Gentoo ontwikkelaar verschuivingen

Vertrokken

De volgende ontwikkelaars hebben recentelijk het Gentoo team verlaten:

  • Jesper Brodersen (broeman) - Deense vertaling
  • Arne Mejholm (aaby) - Deense vertaling

Toevoegingen

De volgende ontwikkelaars hebben zich recentelijk bij het Gentoo team aangesloten:

  • Michael Schönbeck (thoand) - video disc recorder

Veranderingen

De volgende ontwikkelaars zijn recentelijk binnen het Gentoo Linux project van rol veranderd:

  • Geen deze week

6.  Gentoo Veiligheid

PHP: Meerdere kwetsbaarheden

PHP lijdt aan meerdere problemen, wat resulteert het omzeilen van veiligheidsfuncties, lokale Denial of Service, cross-site scripting of het overschrijven van PHP variabelen.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

Lynx: Uitvoering van willekeurige commando's

Lynx is kwetsbaar voor een probleem wat het op afstand uitvoeren van willekeurige commando's mogelijk maakt.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

RAR: Format string en buffer overflow kwestbaarheden

RAR bevat een format string error en een buffer overflow kwetsbaarheid wat gebruikt kan worden om willekeurige code uit te voeren.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

linux-ftpd-ssl: Buffer flow op afstand

Een buffer overflow kwetsbaarheid is gevonden, wat een aanvaller op afstand de mogelijkheid geeft om willekeurige code uit te voeren met verhoogde privileges op het lokale systeem.

Voor meer informatie, zie de GLSA Aankondiging

7.  Bugzilla

Statistieken

De Gentoo gemeenschap gebruikt Bugzilla ( bugs.gentoo.org) om bugs, berichten, suggesties en andere interactie met het ontwikkelteam te melden en te volgen. Tussen 06 november 2005 en 13 november 2005, leidde de activiteit op de site tot:

  • 711 nieuwe bugs tijdens deze periode
  • 315 gesloten bugs of opgeloste bugs tijdens deze periode
  • 31 voorheen gesloten bugs, die heropend zijn tijdens deze periode

Van de 8960 huidige openstaande bugs zijn er 107 gemarkeerd als 'blocker', 195 als 'critical' en 558 als 'major'.

Ranglijst gesloten bugs

De ontwikkelaars en teams die in deze periode het meeste aantal bugs gesloten hebben zijn:

Ranglijst nieuwe bugs

De ontwikkelaars en teams die deze periode het meeste aantal bugs toegewezen hebben gekregen zijn:

8.  Reacties op de GWN

Stuur ons je reacties op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief en help ons om de GWN nog beter te maken.

9.  GWN abonnementinformatie

Om je te abonneren op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief stuur je een email met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-subscribe@gentoo.org.

Om je abonnement op de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief op te zeggen stuur je een email met als afzender het email adres waarmee je een abonnement hebt aangevraagd en met lege inhoud naar gentoo-gwn-nl-unsubscribe@gentoo.org.

10.  Andere talen

De Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief is ook beschikbaar in de volgende talen:Print

Page updated November 14, 2005

Summary: Dit is de Gentoo Wekelijkse Nieuwsbrief voor de week van 14 november 2005.

Ulrich Plate
Editor

Patrick Lauer
Auteur

Lars Weiler
Auteur

Senno During
Editor

Jochen Maes
Editor

Marco de Reus
Vertaler

Johan de Wolff
Vertaler

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.