Gentoo Logo

Întrebări Frecvente despre Catalyst

1.  Întrebări frecvente

Î: Cum construiesc arhive stage2 şi stage3 pentru un tip de procesor care nu este "generic", cum ar fi pentium4 sau g4?

R: În primul rând, asiguraţi-vă că sistemul dvs. hardware dvs. este capabil în a construi un astfel de fişier stage. Dacă doriţi să creaţi un fişier stage pentium4, va trebui să îl construiţi pe un sistem Pentium 4 sau AMD64/Opteron. Nu puteţi construi un fişier stage pentium4 pe un sistem Athlon XP, întrucât procesorul Athlon XP nu suportă instrucţiunile SSE2, iar aceste instrucţiuni SSE2 vor fi activate pentru fişierele stages pentium4. Asemănător, dacă doriţi să construiţi un fişier stage g4, va trebui să faceţi aceasta pe un sistem PowerPC G4 sau G5.

Odată ce v-aţi asigurat că veţi construi pe baza hardware corectă, doar urmaţi paşii de mai jos, dar pentru construirea unui fişier stage2, schimbaţi variabila subarch cu o arhitectură non-generică validă (ex. pentium4.) Apoi fişierul stage2 al dvs. va fi construit pentru subarhitectura pe care o veţi specifica. Apoi, folosiţi acest fişier stage2 ca stage "sursă" pentru construirea fişierului dvs. stage3. Desigur, veţi dori de asemenea să modificaţi variabila subarch în specificaţiile fişierului dvs. stage3 pentru a se potrivi cu specificaţiile fişierului dvs. stage2.

Î: Vreau să construiesc mai multe fişiere stage pentru subarhitecturi diferite. Cum ar trebui să fac asta?

R: În primul rând, construiţi un fişier stage1 generic. Apoi folosiţi acest fişier pentru a construi fişiere specifice stage2 şi stage3. Folosiţi din nou acest fişier stage1 pentru a construi alte fişiere specifice stage2 şi stage3. Nu trebuie să reconstruiţi fişierul stage1 -- toate fişierele dvs. specifice stage2 şi stage3 pot folosi acelaşi fişier "sursă" stage1.

Î: Pot construi un fişier stage1 pentru un tip de CPU negeneric?

R: Aceasta nu este o idee foarte bună, întrucât utilizatorii se aşteaptă ca fişierul stage1 să funcţioneze pe orice tip de sub-arhitectură. În acest fel, ei pot folosi fişierul stage1 pe orice sistem fără griji. Trebuie să vă asiguraţi să nu "poluaţi" fişierul dvs. stage1 cu cod specific unui procesor negeneric.

Î: Credeam că catalyst are posibilitatea de a construi fişiere stage "pornind de la zero". Dacă catalyst construieşte fişiere stage "de la zero", de ce mai este nevoie de un stage "sursă"?

R: Bună întrebare. Aşa cum ştiţi, fişierele stage2 şi stage3 depind pentru construire de fişierele stage anterioare, care sunt necesare şi identificabile prin numele lor (de ex. "stage2" înseamnă că a existat un "stage1".) Totuşi, catalyst are nevoie de un fişier stage de bază pentru construirea unui fişier stage1, deci pentru a-l construi merită studiat pentru a vedea de ce este necesar. Când construieşte un fişier stage1, catalyst foloseşte fişierul stage bază (stage2 sau stage3) pentru a configura mediul chroot. În mediul chroot, noul fişier stage1 este construit prin stabilirea variabilei de mediu ROOT în /tmp/stage1root. /tmp/stage1root este apoi pregătit şi devine fişierul stage1 ţintă. Ce înseamnă acestea este că atunci când catalyst construieşte un fişier stage1, fişierul însuşi nu moşteneşte vreun binar sau librărie din fişierulul stage de bază folosit. Fişierul bază folosit influenţează cumva fişierul ţintă stage1 -- header-ele Linux din fişierul de bază sunt folosite pentru a construi pachetul glibc al stage1, iar compilatoarele din fişierul sursă sunt folosite pentru a compila toate programele din fişierul ţintă stage1. Fişierul stage de bază este folosit pentru a izola procesul de construire al stage1 de sistemul dvs., şi de asemenea permite tuturor fişierelor stage1 x86 să poată fi construite pe sisteme amd64, de exemplu.

Î: Există un ghid oficial pentru Catalyst?

În acest moment, nu există un ghid oficial. Dacă sunteţi interesat în a scrie unul, raportaţi un bug cu ghidul ataşat la acesta. Lipsa unui ghid oficial nu înseamnă că Catalyst este complet nedocumentat. Dacă Catalyst este instalat cu indicatorul USE doc activat, exemple bine comentate de fişiere specificaţii sunt instalate în to /usr/share/doc/catalyst-$versiune/examples.

Dacă încă aveţi întrebări după ce aţi citit aceste exemple, subscrieţi la lista de mail-uri gentoo-catalyst.

Î: Unde put indicatorii USE specifici fiecărui pachet, setările privind pachetele mascate etc.?

Catalyst suportă fişierele de configurare din /etc/portage. Doar adăugaţi linia următoare în fişierul dvs. spec, şi asiguraţi-vă că folosiţi aceeaşi locaţie portage_confdir pentru fişierele stage sursă, după cum urmează:

portage_confdir: /cale/către/propriul/etc/portage

Î: Chiar ar trebui să construiesc propriul stage1 sau să folosesc unul de pe un mirror Gentoo?

Fişierele stage de pe ultimul release Gentoo ar fi suficiente, doar dacă nu plănuiţi o instalare hardened sau doriţi să schimbaţi setările profilului (de ex. USE flags, CFLAGS, etc).

Î: Cum îmi ţin actualizate pachetele mele GRP/stage/LiveCD?

Catalyst foloseşte Portage pentru toate compilările, deci tot ce trebuie să faceţi este să vă regeneraţi Portage ca snapshot şi să reconstruiţi propriile GRP/stages/LiveCD. Portage va urma în mod normal toate regulile proprii pentru a decide ce pachete trebuie actualizate.

Î: Foloseşte Catalyst vreo sintaxă specială pentru indicatorii USE?

Nu, sintaxa indicatorilor USE folosită de Catalyst este exact la fel cu cea a Portage.Imprimare

Actualizat la 1 Decembrie 2005

Sumar: Întrebări frecvente despre Catalyst.

John Davis
Autor

Daniel Robbins
Autor

William Kilian
Contribuitor

Chris Gianelloni
Editor

Robert Datcu
Translator

Donate to support our development efforts.

Copyright 2001-2015 Gentoo Foundation, Inc. Questions, Comments? Contact us.